Ga naar hoofdinhoud

FAQ

1. Welke quota kan je instellen op een studierichting?

Er zijn twee afzonderlijke quota die je kan instellen op een studierichting: “Quota” en “Quota thuisaanmedlingen”. Wanneer je deze velden leeg laat, stel je geen quota in. Opgelet! 0 is niet gelijk aan leeg.

2. Hoe beïnvloeden de quota nieuwe inschrijvingen?

2.1 Quota

Om te begrijpen hoe de quota werken, is het belangrijk om te begrijpen hoe we het aantal leerlingen voor een studierichting bepalen. Deze worden samengesteld door volgende aantallen op te tellen:

  • Alle gerealiseerde, niet-uitgeschreven inschrijvingen
  • Alle gerealiseerde, niet-uitgeschreven thuisaanmeldingen
  • Alle heringeschreven eigen leerlingen
  • Alle lopende inschrijvingen of thuisaanmeldingen Net nadat je tijdens een inschrijving of thuisaanmelding een studierichting gekozen hebt, wordt er een plaatsje gereserveerd. Dit plaatsje blijft 2 uur geldig. Zolang de inschrijving of thuisaanmelding niet afgerond is, telt het gereserveerde plaatsje ook mee voor de quota.

Wanneer de quota niet overschreden zijn, zijn nieuwe inschrijvingen en thuisaanmeldingen (tenzij het “Quota thuisaanmeldingen” overschreden is) mogelijk en krijgen deze automatisch de status “gerealiseerd”. Wanneer de quota wel overschreden zijn:

  • Voor nieuwe inschrijvingen en thuisaanmeldingen: deze krijgen de status ‘niet gerealiseerd’.
  • Voor eigen leerlingen: deze kunnen altijd ingeschreven worden. De quota hebben geen invloed op eigen leerlingen. Je kan dus over de quota gaan door eigen leerlingen in te schrijven.

2.2 Quota thuisinschrijvingen

Dit type quota is uiteraard enkel van toepassing op thuisaanmeldingen. Het werkt ook anders dan bij de normale quota. Het aantal wordt hier bepaald door het aantal lopende thuisaanmeldingen + het aantal thuisaanmeldingen (onafhankelijk van de status). Wanneer dit aantal overschreden is, wordt de studierichting onzichtbaar bij het thuisaanmelden.

NOOT

Als je wil dat leerlingen thuis kunnen aanmelden voor de wachtlijst indien het quota op de studierichting is bereikt, vul je enkel het quota op de studierichting in en laat je dat van de thuisaanmelding leeg. Opgelet! 0 is niet gelijk aan leeg.

3. Hoe worden de volgordes bepaald?

Nadat je een studierichting selecteert bij een thuisaanmelding of inschrijving, wordt er een plaatsje gereserveerd. Als de quota nog niet overschreden zijn, wordt de inschrijving/thuisaanmelding gerealiseerd en wordt er geen volgnummer toegekend. Indien er geen plaats meer is, worden er per studierichting oplopende volgnummers toegekend (1,2,3,…)

Aangezien sommige inschrijvingen/thuisaanmeldingen niet afgerond worden, kan het zijn dat er gaten ontstaan in de nummering van de volgordes. Op zich is dit niet erg omdat oplopende nummers nog altijd de juiste volgorde aanduiden. Dit is ook het nummer dat vermeld wordt op de weigeringsattesten.

In de overzichten in toolbox is het veld ‘wachtrij positie’ beschikbaar. Dit geeft weer op de hoeveelste positie een leerling staat in de wachtrij. Deze kan dus verschillen van het nummer op het weigeringsattest. Een voorbeeld waarvoor de quota op 1 staan, chronologisch:

  • Leerling A schrijft zich in → inschrijving wordt gerealiseerd
  • Leerling B schrijft zich in → krijgt volgnummer 1
  • Leerling C start een inschrijving, maar rondt deze niet af → krijgt volgnummer 2
  • Leerling D start een inschrijving → krijgt volgnummer 3

Merk op dat leerling D volgnummer 3 krijgt, ondanks dat hij op positie 2 in de wachtrij staat. Wanneer de inschrijving van leerling B later manueel gerealiseerd wordt, zal leerling D op wachtrij positie 1 staan.

4. Een nieuwe inschrijving of thuisaanmelding wordt niet gerealiseerd, terwijl de quota nog niet overschreden zijn.

Vanaf wanneer er voor een studierichting niet gerealiseerde thuisaanmeldingen of inschrijvingen zijn, krijgen alle volgende inschrijvingen of thuisaanmeldingen ook de status “niet gerealiseerd”. Als we dit niet zouden doen, zou volgend scenario mogelijk zijn:

De studierichting heeft quota = 2

  • Leerling A start een inschrijving om 13:00 → inschrijving wordt afgerond en gerealiseerd.
  • Leerling B start een inschrijving om 13:30 → inschrijving wordt niet afgerond, zijn plaats wordt echter wel 2 uur lang gereserveerd.
  • Leerling C start een inschrijving om 14:00 → inschrijving wordt afgerond, maar niet gerealiseerd omdat de gerealiseerde plaatsen reeds ingenomen worden door leerling A en B.
  • Leerling D start een inschrijving om 17:00 → inschrijving wordt afgerond en gerealiseerd omdat enkel leerling A een gerealiseerde plaats heeft.

Merk op dat leerling D gerealiseerd wordt en leerling C niet. Dit scenario borgt de volgordes niet en moeten we zien te vermijden. Daarom hanteren we hogeromschreven maatregel.

5. De quota zijn nog niet bereikt, maar wanneer ik mijn niet gerealiseerde thuisaanmelding finaliseer, blijft deze “niet gerealiseerd”.

Dat klopt, wanneer een thuisaanmelding gefinaliseerd wordt, behoudt de uiteindelijke inschrijving de originele status (gerealiseerd of niet gerealiseerd) en volgnummer (indien niet gerealiseerd). Aangezien thuisaanmeldingen uit volgorde gefinaliseerd moeten kunnen worden, is dit nodig om de volgorde te behouden. Je kan de inschrijving uiteraard achteraf altijd realiseren.

6. Als ik naar het overzicht van een studierichting ga, is het aantal geraliseerde inschrijvingen hoger dan het effectief aantal gerealiseerde inschrijvingen.

Dat is inderdaad mogelijk. Het aantal lopende inschrijvingen (inschrijvingen of thuisaanmeldingen die minder dan 2 uur geleden begonnen zijn) worden hier bij opgeteld, omdat deze potentieel ook gerealiseerd kunnen worden. Dit geeft het interne aantal aan dat ook gebruikt wordt om de quota te berekenen zodat je kan inschatten of nieuwe inschrijvingen gerealiseerd kunnen worden. Als je hovert over het aantal, kan je een opdeling zien tussen de verschillende onderdelen.

Wanneer een nieuwe inschrijving of thuisaanmelding na 2 uur niet is afgerond, wordt die niet meer meegeteld.

faq1